Arandjelovac, Rudnik Bukovik
Tel.: +381.34.6883.035
e-mail: zkrsolebelosavci@gmail.com
O NAMA
Rudnik Bukovik

Ploče d.o.o. Rudnik Bukovik, Arandjelovac


Proizvodnja granita na Bukulji u ataru sela Bukovik ima dugu tradiciju. Granit se kao građevinski materijal i arhitektonski kamen, masovno koristio u izgradnji većih i velikih objekata od prve polovine prošlog veka, a najveću primenu imao je u izradi ivičnih traka pri izgradnji ulica i drugih saobraćajnica i naročito za izradu putnih belega. Široko je korisćen za uređivanje i popločavanje otvorenih prostora u gradovima (kao kocka i ploce) i u hidrotehnickim radovima.

Ovako široka primena je uslovljena lepim i ujednacenjim izgledom, lakim oblikovanjem u pravilne forme, postojanost na vremenske uslove i velika otpornost na habanje.

Posle drugog svetskog rata proizvodnja je obnovljena ali nije dostigla raniji značaj da bi ubrzo posle toga potpuno zamrla. Čitava posleratna proizvodnja granita je kranje primitivna i bazirana na ucešće živog rada. Ovakva proizvodnja nije davala nikakva sredstva za modernizaciju proizvodnje, pa je pojava ivičnjaka od betona sa belim cementom potpuno ugušila proizvodnju granita.

1975 je omogućen je izvoz u Nemačku, pa je proizvonja ponovo oživela i zahtevala hitnu modernizaciju da bi se učvrstila i dostigla nivo koji ovaj izvanredni arhitektonski kamen zaslužuje. Od većeg broja lokaliteta na kojima je granit eksplotisan “Ploča” je najviše razvijena i po kvalitetu granita najbolja. Ležište granita “Ploča” se nalazi zapadno od Aranđelovca, na severnim padinama Bukulje. Granitni masiv je otvoren u bezimenom izvorištu pritoke rečice Peštan ispod puta Aranđelovac- Garaši na koti oko 340 m.

Saobraćajne prilike su povoljne jer je ležiste između dva asfaltna puta. Od Aranđelovca je “Ploča” udaljena oko 5,5 km. Severne padine Bukulje su umereno strme i obrasle šumom sa duboko usečenim dolinama većeg broja potoka. Gotovo svi potoci su usečeni u granit.

Teren je ocedit i u ležištu nema uslova za formiranje podzemnih izdani. Ne postoje podaci od kada se granit eksploatiše na ovoj lokaciji. Prema stvorenim udubljenima u terenu može se zaključiti da je eksplotacija dugotrajna. Pouzdano se zna da se eksplotacija vrši neprekidno posle rata. Za sada ukupno otkopane količine se procenjuju na preko 100.000 m3.


MAŠINSKI OBRADJEN GRANIT

Ploče d.o.o. se bavi proizvodnjom elemenata od bukovičkog granita za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Proizvodnja poliranih, štokovanih i paljenih profilisanih elemenata svih oblika i dimenzija. U mogućnosti smo da prihvatimo izradu proizvoda na standardnim mašinama za obradu kamena kao i na CNC mašini za razne oblike u 2D i 3D dimenziji po zahtevu kupca.

TESANI, CEPANI I LOMLJENI GRANIT

Možemo Vam ponuditi elemente tesanog, cepanog ili lomljenog granita kao što su ivičnjaci, ploče, kocke (kaldrme) kao i profilisane elemente - granitne pločice, granitne stepenice, ivičnjaci.
Takodje nudimo obradjene granitne ploče za oblaganje zidova i podnih površina. U prilici smo da ponudimo veoma povoljne cene kao i kvalitet istih proizvoda u raznim dimenzijama i završnoj obradi po zahtevu kupca.
Koristimo najsavremenije mašine i uredjaje za rezanje i obradu granita i mermera. Gotove proizvode obično isporučujemo na paletama. Završnu obradu izvodimo u zavisnosti od zahteva kupca.

PROIZVODI PREMA NARUDŽBINI

Proizvodi različitih dimenzija mogu se raditi prema narudžbini kupca. Ispitivanja kamena (laboratorijska) koja su obavljena na Institutu za puteve u Beogradu, pokazala su da se bukovički granit može upotrebljavati kao:
- Gradjevinsko arhitektonski kamen za proizvodnju pločastih elemenata za oblaganje zidova i podnih površina (unutrašnjih i spoljašnjih),
- Profilisani elementi od granita: (ivičnjaci, kocka, stubići...),
- Elementi lomljenog, tesanog i cepanog kamena.

Nedavni Radovi

Svedočenja

< >
Izuzetno kvalitetna izrada izlaženje u susret svim mojim zahtevima. Ljudi, hvala vam puno!
Vladimir Knezevic - N. Beograd
Oduševio me je domaćinski pristup vlasnika i poštovanje svih dogovora.
Zoran Dubajic - Beograd